Smeuïge honing


Als honing uit een bijenkast komt, is hij nog vloeibaar. Na een filterbeurt is hij klaar om verpakt te worden.  Echter om smeuïge honing te maken, volgen er nog enkele stappen.

Wanneer je vloeibare honing niet zou bewerken, gaat hij door het natuurlijk kristallisatieproces na verloop van tijd steenhard worden. Vandaar dat we honing steeds gaan bewerken. Bewerken wilt zeker niet zeggen dat we bepaalde items gaan toevoegen aan de honing. 

 Met bewerken bedoelen we vooral het dagelijks regelmatig doorroeren van de honing. Hierdoor gaan we het beginnend kristallisatieproces afbreken en krijgen we na verloop van tijd de smeuïge honing die je makkelijk tot 2 jaar kan bewaren. (koel en donkere plaats)

Bewaring: 

Honing die nog niet in gebruik is: bij voorkeur in kelder
Honing die in gebruik is: voorraadkast, nooit in ijskast!

Vloeibare honing


Als honing uit een bijenkast komt, is hij nog vloeibaar. Na een filterbeurt is hij klaar om verpakt te worden. Maar honing gaat na verloop van tijd beginnen kristalliseren. Elke honing kristalliseert dus vroeg of laat, maar afhankelijk van de soort nectar gebeurt dit sneller of trager: koolzaad kristalliseert heel snel, acacia nagenoeg niet of heel traag.

Vloeibare honing is dus niet per se beter dan vaste honing en vice versa! Het hangt er vooral van af waarvoor je de honing wilt gebruiken. Een vloeibare honing is makkelijker te doseren, een vaste honing kan je dan weer gemakkelijker uitsmeren 

Vloeibare honing dien je ook best te consumeren binnen de 2 maanden na aankoop.  Dit is ook de reden waarom vloeibare honing bij een hobby imker maar de eerste maanden na het slingeren beschikbaar is.  

Grootwarenhuizen hebben toch het ganse jaar door vloeibare honing?  Klopt, deze verwarmen de honing boven de 60%, hierdoor blijft hij lange tijd vloeibaar.  Nadeel, honing boven de 35 graden brengen, vernietigd de gezonde stoffen in honing.  Tip: wanneer je honing in thee doet, pas doen wanneer deze voldoende afgekoeld is.

Honing van ons is op geen enkele manier verwarmd geweest!!

Bewaring:

Honing die in gebruik is: voorraadkast, nooit in ijskast!

Raathoning


Raathoning is de honing zoals de bijen deze maken. Ze krijgen van ons geen begin, maar ze bouwen de raten van bijenwas puur natuur. Daar brengen ze dan de honing in. Wanneer de honing rijp is verzegelen de bijen de cellen met een wasdekseltje. Deze honing wordt door ons uit de kasten gehaald, in blokken gesneden en in zichtdoosjes verkocht. 100% een natuurproduct. 

Het is de meest pure vorm van het eten en blijft verser omdat de honing mooi opgesloten blijft in de cellen. Daarom vind je al het stuifmeel, antioxidanten, mineralen, aminozuren in de raathoning zoals de bijen ze achtergelaten hebben. De positieve voordelen van honing bij pollenlijders zijn hierdoor nog groter bij de consumptie van raathoning. 

Bewaring:

Honing die in gebruik is: voorraadkast, nooit in ijskast!

Propolis druppels


Eigenschappen van propolis

  • Natuurlijk antibioticum
  • Activering van het afweersysteem.
  • Stimuleert het immuunsysteem.
  • Remt bacterie groei.
  • Is schimmelwerend.
  • Is ontstekingsremmend.
  • Heeft een anti virale werking.
  • Bevordert weefsel- en celgroei.
  • Verstevigt de bloedvaten.
  • Bevordert de opslag van glycosiden (energierijke stoffen in de spieren, vooral de hartspier)
  • Verbetert de werking van de klieren, waaronder de alvleesklier (productie van insuline)
  • Ziekteverwekkers worden niet resistent voor propolis (is bij reguliere antibiotica wel het geval)
  • Versterkt de werking van bv. penicilline en kan naast alle reguliere medicijnen worden gebruikt.